Pikantna zupa dyniowa

Składniki:
– 10 g imbiru, świeżego korzenia.
– 1-2 ząbki czosnku.
– 5-10 g papryczki chilli, świeżej (bez gniazd nasiennych).
– 50 g cebuli szalotki (pokrojonej w ćwiartki).
– 2 łyżki oliwy z oliwek.
– 750 g dyni (obranej, bez gniazd nasiennych pokrojonej na kawałki).
– 1 łyżka gęstego bulionu warzywnego.
– 500 ml wody.
– 380 ml mleczka kokosowego.
pieprz czarny mielony (do smaku.)
– sól (do smaku.)

1. Zmiksować imbir, czosnek, chilli i szalotkę,
wrzucić do małego garnka, dodać oliwę i dusić przez 15min.
Dodać dynie i zmiksować wszystko razem tak żeby nie było grudek.
Dusić kolejne 15min.
2. Dodać bulionu warzywnego i wodę i gotować przez 30min.
3. Całość zmiksować stopniowo zwiększając obroty miksera.
4. Dodać mleczko kokosowe, dodać pieprz i sól do smaku i na niskich
obrotach wymieszać mikserem.

PS. Opcjonalnie zupę możecie posypać obranymi pestkami dyni i świeżą
pietruszką!

Życzę smacznego!

Dorota Doluk.