JAK W GRECKIEJ TAWERNIE

Gotujemy dla Was.

Jeśli masz ochotę na coś przepysznego, ale tak przepysznego, że wyliżesz talerz, to do dzieła.

Potrzebujesz:

  • Ok. 0,5 kg bobu.
  • Cebulę.
  • 5 ząbków czosnku (jak lubisz mocno czosnkowy smak, to weź więcej).
  • 2 łyżki masła lub oliwy.
  • Coś zielonego – natkę lub koperek.

Zrób to sam:
Bób wrzuć do gotującej się wody. Na tłuszczu podsmaż cebulę na małym ogniu, niech zmięknie i zrobi się słodka. W międzyczasie dorzuć zmiażdżony czosnek. Bób po kilku minutach gotowania odcedź, przelej zimną wodą. Jeśli chcesz, obierz. Wrzuć do cebuli i pomieszaj przez kilka minut.
W domu ma pachnieć grecką tawerną.
Wyłącz ogień, dorzuć zieleninę, zamieszaj i jedz. (Jeśli bardzo chcesz z kromką pieczywa, którą możesz moczyć w aromatycznym sosie, to spoko).

SMACZNEGO!

Przepis od Doroty Nowak – Szymczyk. Dziękujemy.