Makowiec na święta

Składniki:
Spód:
– 150g wiórków kokosowych.
– 150g orzechów nerkowca.
– 50g rodzynek.
– 1 jajo.
– Banan.
Całość do zblendowania, wykładasz blachę i pieczesz ok 20 min w 150 stopniach.

Mak:
W tym czasie przygotowujesz masę makową z już ugotowanego maku, mieszając wszystkie składniki i po wymieszaniu wykładasz już upieczony spód, jeszcze delikatnie zapiekając przez ok 10 min.
– 200 g maku.
– 30g rodzynek.
– 30g miodu.
– 30g posiekanych orzechów włoskich.
– 2 łyżki soku z cytryny.
– Odrobina aromatu waniliowego.
– 4 łyżki jogurtu naturalnego.

Po wyjęciu z piekarnika czekasz do wystygnięcia i nakładasz ostatnią warstwę przygotowaną z:
500/600g prażonych jabłek.
– Galaretka cytrynowa.

Na patelni podprażone jabłka mieszamy starannie z galaretką w razie potrzeby podlać odrobiną wody. Po wystygnięciu nałożyć na naszego makowca, przyozdabiając orzechami włoskimi/migdałami.

Poleca Rafał Kukla – Trener personalny.